Historische stad

Deventer is één van de oudste steden van Nederland. Al rond het jaar 800 was er sprake van een stedelijke nederzetting aan de rivier de IJssel. In de middeleeuwen groeide de nederzetting uit tot een volwaardige stad. De ligging aan de IJssel maakte het mede mogelijk dat de stad kon uitgroeien tot een belangrijk handelscentrum. Als prominent lid van het middeleeuwse handelsverbond de Hanze beleefde de stad in de 14e en 15e eeuw haar ‘gouden jaren’. Jaarlijks kende de stad zes jaar­markten, waarbij kooplieden uit geheel Europa naar de IJsselstad kwamen.

 

De 14e en 15e eeuw brachten de stad een grote welvaart, en niet alleen in economisch opzicht. In deze periode ontstond ook de religieuze beweging de Moderne Devotie, onder leiding van Geert Grote. De Latijnse School was een vermaard onder­wijsinstituut. Na de 15e eeuw is Deventer steeds een ware stad gebleven, weliswaar van mindere faam dan voorheen, maar toch altijd een prominente nederzetting aan de IJssel.

 

Het bijzondere van Deventer is bovendien dat van haar rijke historie zeer veel bewaard is gebleven. Er zijn maar weinig steden in Nederland die zo veel monumenten kunnen tonen als Deventer. Bovendien zijn bijna alle monumenten in de stad de laatste dertig jaar gerestaureerd. Het monumentale Bergkwartier is hiervan een goed voorbeeld.


koek & boek

Deventer wordt ook wel Koekstad en Boekenstad genoemd. Maar waarom?


Koekstad van oudsher! Deventer en koek zijn onlos(s)makelijk met elkaar verbonden. Den Haag heeft zijn ‘hopjes’, Zwolle z’n ‘balletjes’ en Den Bosch z’n ‘bollen’. Maar de koppeling tussen een lekkernij en een stad is nergens zo prominent aanwezig als in Deventer. Deze nauwe band laat zich verklaren door enerzijds de lange historie van de Deventer Koek en anderzijds door de immer goede en bijzondere kwaliteit van de koek. In Deventer is er nu nog één koekfabriek: Jb Bussink. Dagelijks komen hier honderden koeken vers uit de ovens. De Deventer Koek kan het beste geproefd en gekocht worden in de Deventer Koekwinkel aan de Brink nr. 84. Er wordt ook hier dagelijks verse Deventer Koek gebakken.

 

Naast koek is er ook veel boek te vinden. Deventer is Boekenstad bij uitstek. Al vele eeuwen worden hier boeken gemaakt, bewaard en verkocht. Dat was al zo in de 15e eeuw en dat is nu nog steeds zo. Deventer kent een groot aantal uitgeverijen en drukkerijen van landelijke naam en faam. De stad biedt een ruim en gevarieerd aanbod van boekhandels en antiquariaten. Het hele jaar door zijn er tal van activiteiten in relatie tot het boek, waaronder de Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa (altijd de 1e zondag van augustus). Deventer biedt twee grote bibliotheken: de Bibliotheek Deventer en  de Athenaeumbibliotheek, de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland.


Evenementenstad

Deventer is niet alleen bekend vanwege haar historische stadscentrum, de koek en de boeken, maar ook door het grote aanbod evenementen. Een veelzijdig kwaliteitsaanbod, stevig cultureel getint en altijd gericht op een breed publiek. Dat is wat Deventer tot de ultieme evenementenstad maakt.

De evenementen zijn bekend tot ver buiten Deventer en zijn van nationale en internationale betekenis. Denk hierbij aan het internationaal buitentheaterfestival Deventer op Stelten,  de Deventer Boekenmarkt (de Grootste van Europa) en het Dickens Festijn. Naast deze grote evenementen zijn er jaarlijks nog vele kleinere evenementen te bezoeken, variërend van de Goede Vrijdagmarkt, de Deventer Zomerkermis en Film op de Brink tot de intocht van Sinterklaas. Natuurlijk mogen de muziekevenementen op stadsplein de Brink ook niet ontbreken.

 

De combinatie van de evenementen met een breed horeca-aanbod in de stad, maakt Deventer tot een bruisende en levendige stad.